Revista CASA DE VACANTA Oct_2020

   Complexul de două căsuțe de vacanță împreună cu clădirea restaurant, construite specific pentru zona Deltei Dunării, formează un tot unitar și spectaculos ce se încadrează organic în peisaj. Proiectul demarat în anul 2007 a fost o provocare atât pe partea de structură prin proiectarea unei platforme metalice lacustre dar și pentru arhitectura ce trebuia să oglindească influențele zonei. Pensiunea Aqua Villa s-a dorit a fi o reinterpretare a vremurilor apuse, în care obișnuiam să ne scăldam și să pornim în căutarea fluturilor frumos colorați, care ne îndemnau cu zborul lor să ne trăim copilaria în libertatea acelor zone mitice si rapitoare, iar spre seară să ne adunăm cu toții pe prispa generoasă acoperită cu stuf.  Somptuozitatea lipoveană a Deltei Dunarii este reflectata in vegetatia de-altadată, în sălciile aplecate și impozante ca o zi însorită, peisaje ce trebuie să se topeasca cu căsuțele îmbrăcate în stuf și finisate cu nuanțe pământii. Terasa cu piscină are menirea de a unifica compoziția căsuțelor ce formeaza aceasta frumoasă pensiune de pe brațul Sulina de la Mila 26.
   Pensiunea din  Delta Dunarii se bucură de un amplasament generos de 3000 de metri pătrati, iar complexul  Aqua Villa ofera cazare in Delta sub emblema confortului familiar oaspetilor sai. Amplasamentul are trei corpuri de clădire însumând 7 camere duble.     Cele două căsuțe de vacanță sunt legate la mansardă de o pasarelă din lemn acoperită suav și spectaculos de acoperișul din stuf.
   Accesul la pensiune se face cu șalupa pe pontonul amenajat care ne direcționează către platforma metalică pe care sunt poziționate construcțiile. Un acces secundar este si pe drumul din satul Vulturu al comunei Maliuc. Pentru sporirea intimității și a confortului fonic s-a ales compoziția în plan de forma triunghiulară cu avantajarea peisajului dinspre brațul Sulina.
    Construcția  independentă cu rol de restaurant este compusă dintr-o zonă de servit masa, bucatarie, baie, bar si o supantă care este destinata activitatilor de relaxare și odihnă.  Accesul  în clădirea destinată servitului mesei se face pe fațada dinspre nord printr-o usa intr-un canat, intrare axată printr-o pasarelă ce deservește cele două corpuri de cazare. Geamurile mari pe toate direcțiile oferă o perspectivă totală din zona de luat masa, încăpere ce are pe o latură o terasă acoperită cu vedere directă spre apă. Din restaurant cât si de pe terasă privirea îți fuge bucuros către luciul de apă al piscinei dublat pe fundal de valurile line ale Dunării. Terasa tip platformă dezvoltată perimetral pensiunii conferă o relaxare exuberantă dată de siguranța și confortul vizibil, confort susținut de detaliile de arhitectură tradițională atent alese.
   Fiecare căsuță cuprinde două camere la parter și o cameră mare la mansardă. Unitățile de cazare sunt proiectate clasic cu un hol la intrare, baia pe lateral, iar în față camera de cazare. La mansardă se ajunge printr-o scară exteriora ce duce la o pasarelă de legătură. Cele două imobile au fost amplasate stânga-dreapta față de clădirea restaurant pentru a avea perspectivă directă către Dunăre. Pensiunea este ideală pentru grupuri restrânse care doresc un confort ridicat dar și posibilitatea de a petrece fără a-i deranja pe cei cazați. Pornind de la acest principiu zona de piscină, foișorul cât și clădirea restaurantului au fost amplasate mai departe de unitățile de cazare.
   Structura clădirilor este fixată pe o platformă metalică care stă rezemată  pe o retea de piloni din țevi metalice. Aceasta platformă metalică este termoizolată în zona construcțiilor, iar toate utilitățile protejate și termoizolate sunt direcționate către o cladire anexă unde este camera tehnică. Încălzirea întregului complex se face prin intermediul unei centrale pe lemne amplasată în clădirea tehnică adiacentă.
   Pentru siguranța turiștilor, dar și pentru a crea o senzație de plutire, platforma a fost proiectată cu 80cm mai sus decât cota maximă de inundare. Transportul materialelor, fixarea pilonilor metalici cu soneta, executarea prin sudură a întregului complex a reprezentat o provocare atât pentru beneficiar cât și pentru proiectanții implicați activ în reallizarea acestei investiții. Căsuțele au o structură de rezistență metalică formată din stâlpi și ferme metalice. Peretii exteriori sunt din lemn cu termoizolatie din vată minerală și polistiren expandat  și au o grosimea de 15cm. Peretii interiori sunt din ghips-carton și au o grosime de 10cm. Acoperisul cladirii  este  cu șarpanta de lemn fixată pe o structura metalica. Învelitoarea este din stuf bătut, montat tradițional de către meșteri locali ce stăpânesc foarte bine această meserie.

 

{{rating}} / 5 -
{{#hasComments}}
    {{#comments}}
  • {{author}}
    {{addedDate}}
    {{subject}}
    {{#hasRating}}
    {{rating}} / 5
    {{/hasRating}}
    {{comment}}
    {{#hasReplies}}
      {{#replies}}
    • {{author}}
      {{addedDate}}
      {{reply}}
    • {{/replies}}
    {{/hasReplies}}
  • {{/comments}}
{{/hasComments}}