Revista CASA DE VACANTA Nov_2020

   În numarul revistei din octombrie v-am prezentat un complex de căsuțe specifice Deletei Dunării. Pentru a mai zăbovi puțin în acest areal fantastic vă prezentăm o pensiune turistică care se va construi lângă complexul Aqua Vila. Beneficiarii, dorind să crească capacitatea de cazare au achiziționat un teren adiacent complexului de căsuțe.
   Pensiunea cu șase unități de cazare respectă specificul arhitectural al zonei, iar toate camerele sunt orientate către brațul Sulina și au acces separat din exterior. Compoziția volumetrică cu dominanta centrală ce adăpostește spațiul comun de servit masa și de socializare are rolul de a lega întreaga compoziție. Acoperișul din stuf cu forma deosebită a unor aripi protectoare crează efectul plăcut de protecție și siguranță. Lucarnele rotunde specifice acestei zone, lucarne “ochi de bou”, accentuează și ajută în același timp forma acoperișului, acoperiș ce pare că plutește în vântul plăcut al deltei.
   Culorile moi și pământii ale pereților intră într-un dialog natural cu finisajele parțiale din lemn, material cu o textură caldă și naturală care îmbracă perimetral pensiunea. Terasa cu structură din lemn și metal reprezintă și soluția de infrastructură a construcției. Terasa cu piscină inclusă dezvoltată perimetral pensiunii conferă o relaxare exuberantă și un confort susținut de detaliile de arhitectură tradițională atent alese.
   Pentru a nu deranja turiștii s-a ales soluția construirii unei clădiri anexe în care avem partea administrativă, centrala termică, spălătoria și alte funcțiuni necesare bunei funcționări a pensiuni. Pensiunea agroturistică va fi construită cu fonduri europene și este gândită să ofere tot confortul posibil pentru un sejur de neuitat. Terenul de 2800 mp pe care este amplasată are alei pietonale, loc de joacă, livadă de piersici și mici zone de legumicultură. Panourile solare, panourile fotovoltaice și centrala termică pe peleți susțineau dezvoltarea durabilă a acestei locații.
   Acest tip de pensiune reprezintă soluția ideală pentru o dezvoltare durabilă și indiferent de perioada dificilă prin care trecem această compartimentare oferă atât siguranță cât și confort. Accesul în pensiune se face pe latura nordică, iar în partea dreaptă a fost proiectată o parcare auto de 6 locuri, parcare cu acces direct către un drum pietruit. Un alt acces la pensiune se pote face cu șalupa pe pontonul amenajat al pensiunii existente Aqua Vila, terenul neavând gard între proprietățile comune. Din restaurantul de la parter cât si de pe terasă privirea îți fuge bucuros către luciul de apă al piscinei dublat pe fundal de valurile line ale brațului Sulina. 
   Accesul principal este către zona comună ,iar în stânga și dreapta se dezvoltă o terasă acoperită ce te dirijeaza la cele cinci unități de cazare ale parterului. O unitate de cazare are suprafața totală de cca. 25mp din care numai camera are 18,20mp. Funcțiunile anexe reprezentate de baie și holul de acces au fost poziționate spre nord pentru a salva partea vitrată a camerei sudului însorit. Toate camerele au acces către terasa cu piscina înglobată, terasă jucată pe trepte pentru împărțirea zonelor de petrecere a timpului cât mai organizat. Sala de mese de la parter orientată spre apă are acces direct către o supantă dezvoltată deasupra bucătăriei și grupurilor sanitare. Această supantă oferă un spectacol interior plăcut dat de grinzile de lemn aparente ale acoperișului, iar structura te direcționează intenționat către geamurile imense în care se reflectă valurile Dunării.
   La etajul parțial se ajunge printr-o scară exterioară care te conduce într-o terasă proprie de cca. 33mp, terasă ce deservește un singur apartament de 30mp. Pensiunea Delta Exotic este ideală pentru grupuri restrânse care doresc un confort ridicat dar și posibilitatea de a petrece fără a-i deranja pe cei cazați.
   Structura clădiri este fixată pe o platformă metalică care stă rezemată  pe o retea de piloni din țevi metalice cu beton în interior. Aceasta platformă metalică este termoizolată în zona construcțiilor, iar toate utilitățile protejate și termoizolate sunt direcționate către o cladirea anexă unde este camera tehnică.
   Încălzirea pensiunii se face prin intermediul unei centrale pe peleți amplasată în clădirea tehnică adiacentă. Pentru siguranța turiștilor, dar și pentru a crea o senzație de plutire, platforma a fost proiectată cu 90cm mai sus decât cota maximă de inundare. Transportul materialelor, fixarea pilonilor metalici cu soneta, executarea prin sudură a întregului complex va reprezentat o provocare atât pentru constructor, pentru beneficiar cât și pentru proiectanții ce va trebui să se implice activ în realizarea acestei investiții.     Pensiunea va avea suprastructura din lemn, cu stâlpi, grinzi și ferme din lemn. Peretii exteriori sunt din lemn cu termoizolatie din vată minerală și polistiren expandat  și au o grosimea de 20cm. Peretii interiori sunt din gips-carton și au o grosime de 10cm. Acoperisul cladirii  este  cu șarpanta de lemn. Învelitoarea este din stuf bătut, montat tradițional de către meșteri locali ce stăpânesc foarte bine această meserie.

 

{{rating}} / 5 -
{{#hasComments}}
    {{#comments}}
  • {{author}}
    {{addedDate}}
    {{subject}}
    {{#hasRating}}
    {{rating}} / 5
    {{/hasRating}}
    {{comment}}
    {{#hasReplies}}
      {{#replies}}
    • {{author}}
      {{addedDate}}
      {{reply}}
    • {{/replies}}
    {{/hasReplies}}
  • {{/comments}}
{{/hasComments}}