CERTIFICATUL DE URBANISM

Certificatul de urbanism este primul act care se obtine in vederea intocmirii documentatiei necesare obtinerii autorizatiei de construire. Acest act emis de primarie este practic o trimitere, asemanatoare trimiterii facute de medicul de familie catre specialisti. Prin aceast act se descriu toate reglementarile juridice, indicii constructivi, retragerile si avizele ce trebuiesc obtinute. In partea scrisa se analizeaza urmatoarele elmente:

REGIUMUL JURIDIC - Unde este situat terenul, ce suprafata are, al cui este si tipul actului de proprietate.
REGIMUL ECONOMIC -Daca este intravilan si tipul terenului( curti- constructii, arabil, fanete sau pomicol)
Atentie! Terenurile intravilane, chiar si in orase, pot fi incadrate in terenuri arabile(A) sau fanete(F). Intravilan nu inseamna implictit ca terenul este incadrat in categoria curti - constructii. Aceste terenuri se pot scoate din circuitul agricol si apoi tipul terenului este incadrat in curti-constructii(Cc).
REGIMUL TEHNIC - Se descriu P.OT. maxim, C.U.T. maxim, retragerile si utilitatile.
AVIZE - Se bifeaza avizele necesare pentru obtinere autorizatiei( electrica, gaze, apa-canal, telefonizare, etc.)
Atentie! Aceste avize se numesc avize de amplasament, ele NU sunt avize de racordare. Practic toti distribuitorii de utilitati vor sa verifice prin aceste avize daca pe acel teren nu trece una din retelele lor( gaze, cabluri electrice, tronsoane transgaz, etc), ele confirmand ca terenul este construibil.
In cazul nefericit cand pe teren exista o conducta sau poate o retea electrica de inalta tensiune atunci terenul pote deveni neconstruibil.

   Certificatul de urbanism este insotit in mod obligatoriu de doua schite, respectiv planul de incadrare in zona si planul de amplasament(cadastrul), acestea fiind stampilate de catre primarie( anexa la CU nr. 27 / 21.03.2012). Aceste planuri sunt necesare pentru identificarea parcelei atunci cand se depun dosarele pentru avize.

   Ce valoarea are certificatul de urbanism?

   Certificatul de urbanism NU tine loc de autorizatie de construire. Acest act este trimiterea pentru obtinerea unor acte nesare obtinerii autorizatiei. Cu alte cuvinte este posibil in unele cazuri dupa obtinerea certificatului de urbanism sa aflati ca trebuie sa intocmiti o sumedenie de documentatii( P.U.Z. sau P.U.D.), iar dupa aprobara acestor documentatii de urbanism puteti depune documetatia pentru cladirea in sine. 
   Concluzia este urmatoare: Atunci cand doriti sa cumparati un teren trebuie sa va interesati temeinic daca este reglementat( intravilan -Cc), sa nu treca pe el nici un tip de retea( stalpi electrici, conducte,etc), sa nu intre intr-o dezvoltare locala pe care nu o cunoasteti( largiri de strazi, strazi noi prpuse de primarie, centuri ocolitoare,zone de protectie, etc.) si sa fie degajat( fara constructii multe pe laturile de proprietate, adica calcan).

Autor: Oprea Adrian _ 19.08.201