ARMAREA UNEI CASE, CONTROVERSE SI REALITATI

 Cat fier- beton intra la o casa? O intrebare care ii framanta pe toti cei care doresc sa construiasca o casa. Daca ne punem putin pe treaba putem calcula in mare un volum de caramida, poate si un volum de beton si chiar lemnul care poate intra la o casa, insa in ceea ce priveste fierul doar inginerul de rezistenta ne poate ajuta.  Poate din cauza acestei temeri ca nu putem controla sau verifica devenim cateodata suspiciosi. 
   Haideti sa incercam sa clarificam aceasta nelamurita problema.
   In primul rand constructiile din beton armat reprezinta o solutie relativ noua de construire, primele incercari timide facandu-se prin anii '20 - '30, constructii cu armari partiale in functie de dorinta si stiinta fiecarui inginer. Prima reglementare de proiectare la noi in tara a fost in 1941, aceasta fiind un raspuns direct la cutremurul din 1940, reglementari preluate partial dintr-un normativ italian, iar dupa aceste reglementari in 1963 a aparut un normativ mai complet privind proiectarea in zonele seismice.
   Dupa cutremurul devastator din 4 martie 1977, datorita efectelor distructive dar si a multor date obtinute in urma studiului acestor efecte s-a ajuns la concluzia ca este necesar un nou normativ.  Astfel vom observa o legatura directa intre cutremure si normativele de proiectare seismica.
   Avand in spate cateva decenii de proiectare dar si doua cutremure mari de unde s-au putut aduna date, normativele de proiectare devin din ce in ce mai complexe si cu reguli de armare mai clare si mai stricte. Armarea fundatiilor, a stalpilor, a grinzilor si a placilor se face dupa niste reguli normate si nu prin simple propuneri individuale de armare cum se facea la inceput de secol. Astfel ajungem la concluzia ca dupa anii '80 se stia clar ce cantitate de fier intra la o constructie.   
   Un alt pas important este editarea normativului P100-92, acesta fiind mult mai complet dar in acelasi timp avand si date de referinta ale cutremurului din 30 august 1986. De aici incolo procentele de armare se vor mari, acest fenomen fiind in general un raspuns al datelor adunate pe parcursul deceniilor dar in mare parte si datorita calculelor avansate facute pe calculator, calcule ce vor duce la gasirea unor coeficienti optimi de armare. 
   Ultimul normativ de proiectare seismica, respectiv P100/2006 este un normativ complex ce insumeaza aproape un secol de cautari privind structurile de beton armat.
   Stiind aceste date este usor sa ne dam seama de ce parinti si bunici nostri construiau case cu mai putin fier-beton, insa proiectarea seismica actuala trebuie sa tina cont de normativele actuale, fapt ce determina folosirea unei cantitati putin mai mari de fier-beton. Acest mit de "armare excesiva" este de fapt raportarea noastra la trecutul apropiat, la constructiile parintilor si bunicilor, constructiile actuale intimidandu-ne. Trebuie sa privim lucrurile putin mai relaxat, in fapt nu are importanta prea mare daca acum se face o casa cu 2-3 tone de fier mai mult decat in trecut pentru ca reprezinta structura de rezistenta, scheletul solid care trebuie sa reziste la inca 2-3 cutremure. Financiar vorbind putem reduce costurile din finisaje, amenajari, mobilier, insa niciodata nu putem considera ca o scutire de 2000 -3000 de euro din fier-betonul calculat cu exactitate este marea economie in construirea unei case.
   Raspunsul la aceasta temere nu are un temei justificat pentru ca intotdeauna este mai importanta durabilitatea, stabilitatea si trainicia unei case, finisajele si mobilierul schimbandu-se de la un deceniu la altul. 

 

Autor: Oprea Adrian _ 27.08.201