TEMA DE PROIECTARE

Ce faceti atunci cand vreti sa construiti o casa?
        In primul rand incepeti sa va interesati si sa va informati despre tot ceea ce inseamna proiectarea si construirea caselor. Un mediu, cel mai accesibil, este internetul, alte medii fiind revistele de specialitate cat si vizionarea unor case ale prietenilor si rudelor dumneavoastra. Pornind pe acest drum veti realiza incetul cu incetul ca reusiti sa va formati o idee asupra a ceea ce doriti. Multitudinea de informatii pe care le-ati strans si solutiile de arhitectura care v-au placut stau la baza conceperii temei de proiectare. Acest mic studiu individual va duce la aparitia urmatoarelor intrebari:

- Cat de mare sa fie casa.
- Ce inseamna aria construita, aria desfasurata, aria utila,retrageri minime, P.O.T. si C.U.T.
- Din ce materiale sa fie casa.
- Cum vreau sa fie compartimentarea camerelor.
- Cum as vrea sa arate casa, etc.
 

Avand clarificate aceste aspecte putem trece la schitarea temei de proiectare, iar in randurile de mai jos voi raspunde acestor intrebari intr-un mod simplificat.

  • Marimea casei este data in primul rand de numarul mebrilor familiei, dar si de dorintele fiecaruia. Intr-o prima faza se va face un "consiliu de familie" in care fiecare in parte isi va spune parerea privind suprafetele camerelor, suprafata si orientarea livingului, solutia privind bucataria (inchisa sau deschisa), etc.

   Punand toate aceste informatii pe hartie reusim incetul cu incetul sa schitam o solutie agreata de toti.

  • Aria construita reprezinta amprenta parterului lasata pe sol. In acest contur nu intra terasele deschise, copertinele, subsolul extins sau alte amenjari ale terenului. Aria desfasurata inseamna suma ariilor tutror nivelelor, respectiv sbsol+parter+etaj. Aria utila reprezinta suma suprafetelor camerelor, adica suprafata fara ziduri.

   ATENTIE! 
   Atunci cand incercam sa intocmim o schita cu creionul facem simplificat cu o linie conturul camerelor, iar apoi incepem sa socotim suma tuturor incaperilor pentru a gasi suprafata totala. Astfel vom ajunge la concluzia ca toate incaperile parterului, adica aria utila este de exemplu 85,00mp si consideram ca aceasta suprafata este suficienta. Greseala este ca in realitate grosimea zidurilor este mult mai mare si parterul nostru este de fapt 85,00 x 1,19 (coeficent aproximativ pt. zidarie) = 101,15mp. Practic aceasta reprezinta suprafata construita, suprafata cu tot cu ziduri. Nu putem avea niciodata aria utila = aria construita, insa fara sa ne dam seama, in schita facuta cu o singura linie, exact lucrul acesta se intampla.
  

   Retragerile reprezinta distantele minime fata de strada si vecinatati, distante de unde putem construi, acestea fiind date in certificatul de urbanism.  
   P.O.T. - inseamna procent de utilizare al terenului si reprezinta raportul intre supraf. constr/ supraf. terenului.
   C.U.T. -inseamna coeficient de utilizare al terenului si reprezinta raportul intre supraf. desfasurata/ supraf. terenului.

  • Din ce material sa fie casa? O intrebare care ne pune pe ganduri stiind multitudinea de materiale si solutii tehnologice prezentate in media. Din punctul meu de vedere structura de rezistenta clasica din beton si zidarie este o solutie aplicata de mult timp si ofera cele mai multe de avantaje. Structura de rezistenta din lemn se preteaza pentru casele de vacanta si pentru casele mici, deschiderile mari ducand la supradimensionarea elementelor din lemn. Orice alta solutie este posibila cu conditia sa fie proiectata dupa normativele de proiectare romanesti.
  • Compartimentarea si solutia arhitecturala este unul din cele mai importante aspecte ale locuiri. Pentru oricine este foarte dificil sa schiteze de prima data planul unei case, insa cel mai important este sa aveti curajul sa incercati. Un truc simplu este sa va imaginati bucati din casa dorita, un hol cu livingul pe dreapta, o bucatarie deschisa catre living cu usi catre terasa din spatele curtii, dormitorul matrimonial sa aiba dressing separat si baie proprie, etc.

  Construind portiuni din casa veti realiza ca in final le puteti lipi si puteti schita un plan simplu de parter, si chiar daca nu reusiti, aceste bucati il pot ajuta pe arhitect foarte mult in realizarea planului. Pentru finalizarea proiectului cateva sugestii privind aspectul si stilul casei poate ajuta mult in gasirea volumertiei dorite. Construirea unei case presupune un efort mare astfel incat implicarea directa a beneficiarului reprezinta un punct forte pentru realizarea casei visate.

Autor: Oprea Adrian _ 03.08.201