LOCUINTA SUSTENABILA

Locuinta sustenabila! Un nou concept de constructii pentru viitorul apropiat.

   Cateodata ne gandim  si incercam sa intelegem cat de adevarat si viabil poate fi un astfel de principiu in constructii si arhitectura. Folosirea energiilor alternative ar fi punctul forte al acestei case eco, insa dupa cum stim, o locuinta complet independenta va avea un cost foarte ridicat fata de locuinta racordata la utilitatile zonei. 
   Plecand de la aceasta realitate dezarmanta mi-am pus intrebarea simpla: Care sunt caracteristicile de baza ale acestei locuinte?
   Raspunsul bineinteles ca nu va veni foarte usor, insa analizand acest aspect pot spune ca in viziunea mea asupra locuintei sustenabila, aceasta va trebui sa indeplineasca mai multe conditii. Incercand sa ne facem o idee cat mai limpede asupra acestui subiect am sa va prezint conditiile structurate pe pe mai multe directii. Aceste ramuri ar fi:

ARHITECTURA SI STRUCTURA

   Pentru a avea o constructie sustenabila in primul rand ea va trebui sa fie trainica, astfel ca structura specifica acestei case va fi din zidarie si beton armat. Pe langa termoizolatia cunoscuta din polistiren, mai nou a aparut pe piata placile rigide de vata minerala bazaltica, placi ce pot fi tencuite cu ajutorul plaselor din fibra de sticla. Vata minerala respira mult mai bine decat polistirenul si acesta este un avantaj net pentru o astfel de casa.
   De laudat este aparitia "caramizi verzi" fabricata la Zalau, caramida portanta ce respecta legislatia romaneasca si care are un coeficent de tranfer termic foarte bun. Folosirea unei  zidari de 44cm grosime este suficenta din punct de vedere termic, constructia ne mai avand nevoie de alta izolatie suplimentara din polistiren. Peretii dubli din zidarie pot aduce un aport mare deasemenea.
   O problema acuta pentru acest tip de locuinta este tamplaria. Se recomanda tamplaria din lemn datorita proprietatilor benefice stiute ale lemnului. Geamul va fi termopan dublu sau triplu, insa tmplaria este indicat sa fie din lemn.
   Pentru un confort termic ridicat atat vara cat si iarna se poate termoizola si podul locuintei, astfel podul devenind un volum tampon intre ultimul nivel si exterior. Costurile izolarii cu vata minerala nu sunt asa de mari tinand cont ca in pod nu este necesar sa avem finisaje superioare. Se pot folosi placi de OSB sau lambriu de lemn.
   Sarpanta cat si invelitoare pot fi gandite si proiectate pentru a putea prinde pe acoperis panurile solare si panourile fotovoltaice. Vorbind despre aceasta pregatire cred ca mai de graba locuinta sustenbaila trebuie sa fie LOCUINTA PREGATITA pentru a primi alt tip de energi pentru functionare.
   In faza de executie a fundatiei, pentru ca oricum sapaturile exista, se poate proiecta o retea de conducte subterane cu o priza de aer mai indepartata, retea naturala de ventilatie a casei pe timpul verilor caniculare. Constructia poate avea si un subsol partial unde se pot depozita acumulatorii panourilor fotovoltaice si toate echipamentele.

INSTALATIILE

   Articolul de fata nu isi propune sa va prezinta imaginea idilica a unui organism superb care nu consuma mai nimic si functioneaza impecabil, imagine fantezista care se naste in imaginatia noastra atunci cand auzim de locuinta sustenabila sau locuinta ecologica. Scopul este sa incercam sa echipam, sa proiectam si sa concepem o locuinta ce poate fi racordata la cat  mai multe tipuri de resurse.
INSTALATII SANITARE
    Instaltiile sanitare pot fi proiectate sa cuprinda din faza de executie reteaua de la panourile solare de pe acoperis, chiar daca panoul nu este montat. Boilerul special pentru acest tip de instalatie poate fi montat si folosit, bolerul avand doua serpentine pentru centrala si panou. Inconvenientul in aceasta faza este ca un astfel de boiler are o capacitate minima de 200l si costa peste 1800 euro. 
   Scurgerile si evacuarile pot fi gandite distinct. Apele de la dusuri, lavoare si chiuvete pot fi colectate separat intr-un bazin, ape ce pot fi epurate si refolosite pentru udarea spatiului verde. Un aspect mai interesant ar fi daca s-ar putea introduce aceste ape printr-un recuperator de caldura inainte de evacuare. 
INSTALATII TERMICE
   Locuinta sustenabila in fapt are o mare problema in momentul actual. Marele inconvenient este ca nu avem o sursa de energie accesibila pentru a putea rezolvata incalzirea pe timp de iarna. Putem vorbi de pompe de caldura, de suprafete imense de panouri fotovoltaice insa stim ca toate acestea costa si prea putini isi pot permite o echipare completa cu costuri intre 25 000 -30 000 euro. 
INSTALATII ELECTRICE
   Cladirea poate fi echipata cu o retea electrica de  prize si iluminat, retea independenta de reteaua electrica legata la tabloul central. Se poate gandi deasemenea o retea de curenti slabi ce poate fi legata la un ansamblu de panouri fotovoltaice, retea de iluminat ce poate functiona independent. Stiind ca tehnologia evolueaza intr-un ritm exponential, este de preconizat ca in 10-15 ani sa apara pe piata panourile fotovoltaice cu un randament de 10 ori mai mare decat cele actuale. Pornind de la acest aspect putem gandi si un sistem independent de rezistente electrice inglobate in zidarie, rezistente ce se pot  lega pe viitor la aceste panouri performante.

AMENAJAREA TERENULUI

   Insorirea este punctul forte in conditia de pozitionare a casei sustenabile, insa pentru acest lucru trebuie sa ne alegem bine terenul. Suprefetele vitrate mari pot aduce un aport de caldura si lumina toamna si primavara, teama pentru geamurile mari fiind inca prezenta la multi romani. O vegetatie inalta bine pozitionata poate umbri fatadele astfel realizandu-se o racorire naturala. Iarna acesti copaci vor fi lipsiti de frunze iar soarele va patrunde nestingherit  la toate geamurile. De remarcat este faptul ca momentan nu se prea poate realiza o locuinta sustenabile pe un teren ingust si umbrit, acest concept de casa fiind  clar indreptat spre terenuri de peste 400mp.

                                                                                                                                                                 Autor: Oprea Adrian _ 26.10.2012